RISDA Negeri Sembilan galak pekebun kecil hasilkan lateks

KUANTAN  – Seramai 36 orang pegawai RISDA telah hadir ke kursus Pengurusan dan Pelaksanaan Projek Agromakanan di Mentakab, Pahang yang telah dikendalikan oleh Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UCTC), Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan kerjasama Bahagian Latihan RISDA dan Fakulti Pertanian, UPM baru-baru ini.

UCTC UPM bertanggungjawab untuk menghubungkan warga akademik UPM kepada pegawai agensi melalui aktiviti perkongsian ilmu dan kepakaran.

Kursus ini bertujuan untuk memantapkan lagi pengetahuan dan kemahiran pegawai agensi yang terlibat di lapangan untuk mengurus dan melaksanakan projek agromakanan dengan jayanya.

Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) RISDA, Ali Sabuddin Abd Samad berkata, kursus ini adalah bagi memastikan pegawai RISDA dapat melaksanakan projek yang memberikan impak dan kejayaan serta memberi keuntungan kepada golongan sasar.

“Pada masa ini agromakanan adalah fokus penting RISDA untuk membangunkan tanah terbiar bagi melaksanakan projek agromakanan yang berimpak.,” katanya semasa Ucaputama dan Majlis Perasmian Kursus Pengurusan dan Perlaksanaan Projek Agromakanan di sini.

Beliau juga berharap kursus ini dapat mencapai objektif yang disasarkan dan memberi manfaat kepada pegawai RISDA dan melahirkan pegawai yang kompeten dalam menjalankan tugas di lapangan.

Majlis perasmian ini turut dihadiri Bahagian Program Khas RISDA Puan Nor Azwa Abd Salim dan penceramah dari Fakulti Pertanian, UPM, Prof. Dr. Norsida Man.

Sementara itu, kursus tersebut adalah sebahagian daripada aktiviti kerjasama dalam memorandum persefahaman UPM dengan RISDA untuk perkongsian ilmu dan kepakaran dari universiti kepada pegawai RISDA serta sama-sama berganding bahu memastikan aktiviti pertanian negara mencapai objektif dan matlamatnya. – MalaysiaGazette
Top