Bantuan Aidilfitri RM200 buat pekebun kecil getah, kata Zahid

KERAJAAN akan menyalurkan Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri (BKKA) berjumlah RM63.75 juta kepada 318,642 pekebun kecil getah di bawah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda), kata Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau, yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berkata dengan penyaluran bantuan melalui kementeriannya dan Risda itu, setiap pekebun kecil getah akan memperoleh BKKA sebanyak RM200.

Katanya ia bertujuan meringankan beban kewangan dan memberi keceriaan kepada golongan pekebun kecil getah dalam memenuhi keperluan sempena sambutan Aidiliftiri yang bakal tiba.

“Bantuan ini akan mula dikreditkan selepas saya mengumumkan perkara ini hari ini dan terus dikreditkan ke akaun masing-masing.

“BKKA yang disalurkan ini adalah inisiatif tambahan menerusi pembentangan Belanjawan 2023 yang diumumkan Perdana Menteri (Anwar Ibrahim) membabitkan seramai 850,000 pekebun kecil getah, pesawah dan nelayan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan majlis santunan kasih Ramadan negeri Sabah 2023 di Kampung Benoni, Papar, Sabah hari ini.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-tugas Khas) Armizan Mohd Ali, Timbalan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah Rubiah Wang serta Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah Mohd Arifin Mohd Arif.

Sementara itu, dalam kenyataan media mengenai pengumuman itu yang diedarkan kepada pemberita pada majlis berkenaan, bakal penerima BKKA adalah daripada kalangan penerima bantuan musim tengkujuh 2022.

“BKKA disasarkan kepada pekebun kecil getah yang mempunyai keluasan kebun di bawah 2.5 hektar. Pemohon bantuan boleh menyemak status bayaran melalui laman sesawang https://bmt.risda.gov.my,” menurut kenyataan itu. – Bernama, 8 April, 2023.
Top