Teknik Penorehan Getah yang Betul

Isi Kandungan

1. Kepentingan Teknik Penorehan yang Betul

Getah merupakan salah satu bahan mentah yang penting dalam ekonomi dunia, terutamanya di Malaysia di mana industri getah adalah antara sektor ekonomi utama. Namun, kualiti susu getah yang dihasilkan bergantung pada cara penoreh getah menoreh getah. Dengan menggunakan teknik yang betul, susu getah yang dihasilkan akan lebih berkualiti dan berpotensi untuk meningkatkan harga jualan.

Untuk membina ekonomi negara, industri getah perlu terus berkembang dan maju. Oleh itu, adalah penting bagi pekebun dan penoreh getah untuk memahami teknik penorehan yang betul dan mempraktikkannya. 

Berikut adalah kebaikan menoreh pokok getah dengan betul dan efisien:
  • Hasil getah lebih banyak
  • Kulit pokok getah pulih dengan baik
  • Tumbesaran pokok getah tidak terbantut
  • Kulit pokok getah tidak kering
  • Kualiti lateks menjadi lebih tinggi

2. Evolusi Teknik Penorehan

Industri getah asli Malaysia bermula pada tahun 1877 di Kuala Kangsar, Perak, dengan penanaman spesis Hevea brasiliensis sebagai tanaman utama. Pada masa itu, industri getah masih belum berkembang sepenuhnya dan tiada estet getah yang dibangunkan. Selepas lebih 20 tahun, pada tahun 1902/1903, barulah wujud sebuah estet getah pertama di Malaysia di Melaka membolehkan industri getah berkembang dengan pesat.

Keluasan penanaman getah semakin berkembang sehingga pada tahun 1976, estet getah di Malaysia mencapai keluasan sebesar 2.06 juta hektar. Pada tahun 1988, Malaysia mencapai pengeluaran tertinggi iaitu sebanyak 1.66 juta metrik tan. Walaupun industri getah Malaysia kini mengalami penurunan, ia masih menjadi sektor ekonomi yang penting dan penyumbang kepada pembangunan negara.

Dalam sejarah industri getah Malaysia, cara menoreh getah juga telah mengalami beberapa perubahan dari segi teknologi dan alatan untuk menoreh. Pada awalnya, penorehan getah dilakukan dengan menggunakan alatan yang tajam seperti kapak. Namun, pada tahun 1888, Henry Nicholas Ridley yang dilantik sebagai Pengarah Taman Botani Singapura pada waktu itu telah memperkenalkan pisau toreh getah yang lebih efektif untuk menuai susu getah.

Perkembangan teknologi yang lebih canggih dan inovasi baru dalam industri getah juga telah diperkenalkan, seperti penggunaan mesin penuaian getah dan teknik penorehan yang berkesan. Selain itu, pemilihan pokok getah yang sihat dan matang, penggunaan alat-alat yang bersih dan terjaga juga menjadi aspek penting dalam teknik penorehan yang betul.

3. Cara Menoreh Getah yang Betul

Penorehan getah merupakan proses mengumpul susu getah dengan menghiris alur ke dalam kulit getah pada kedalaman satu perempat (¼) inci (0.63 cm) dengan pisau kait. Getah akan dituai daripada pokok getah yang berumur kira-kira lima hingga enam tahun dan berdiameter enam inci (15.2 cm). Namun bukan setakat itu, menurut RISDA ada beberapa perkara perlu diambil perhatian sebelum menoreh
  • Program Tanam Semula
  • Skim Insentif Produktiviti Getah (SIPG)
  • Program Peningkatan Produktiviti Getah (PG)

Kempen Amalan Pertanian Baik (GAP)

Untuk memastikan pekebun kecil mengamalkan Amalan Pertanian Baik (GAP) kakitangan dan pegawai RISDA sentiasa turun padang memberikan panduan dan juga khidmat nasihat.

Kami menyarankan anda untuk mendapatkan buku Amalan Pertanian Baik (GAP) di pejabat RISDA yang berdekatan dengan anda untuk panduan teknik penorehan getah yang betul.

Amalan Pertanian Baik (GAP) merangkumi: 

GAP 1: Penanaman dan Penyelenggaraan;

GAP 2: Pembajaan;

GAP 3: Penggunaan Bahan Rangsangan Lateks;

GAP 4: Penorehan dan Penuaian

GAP 5: Strategi Pemasaran Hasil.
Teknik yang betul akan menghasilkan susu getah yang berkualiti. Namun tidak semua pekebun kecil mendapat akses kepada maklumat untuk mempelajari cara menoreh getah yang betul . Oleh itu, pihak RISDA sedia membantu dengan membekalkan bantuan dari segi kewangan, baja dan juga kursus yang bermanfaat. Anda dialu-alukan untuk menghubungi kami sekiranya anda memerlukan sebarang konsultasi atau maklumat lanjut.
Top